Στον ξενώνα ''Villa Καστανόδασος'' αλλά και στο Εμπόριο καθώς και στα γειτονικά χωριά του δήμου Μουρικίου θα περάσετε αξέχαστες διακοπές οποιαδήποτε εποχή του χρόνου καθώς λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ένας σημαντικός αριθμός τοπικών έθιμων και εκδηλώσεων.
 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 

■Στο Δ. Δ. Εμπορίου τα παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών από 30/12 μέχρι 31/12 και ώρα 20.00 (οπότε και παραδίδουν την σκυτάλη στους μεγαλύτερους) ντύνονται με παραδοσιακές στολές και γυρίζουν το χωριό με την συνοδεία ζουρνάδων, λέγοντας τα «ΚΟΛΙΑΝΤΑ» (κάλαντα).

■Στο Δ.Δ. Φούφα στις 23/12 λέγονται τα «ΚΟΛΙΑΝΤΑ» με φωτιές, με παραδοσιακή μουσική και με παραδοσιακά φαγητά. Στις 31/12 γίνεται η μικρή αποκριά στην οποία ντύνονται μόνο τα αγόρια με παραδοσιακές στολές  και χορεύουν γύρω από τις φωτιές με ζουρνάδες.

■«ΣΟΥΡΒΑΣ» έθιμο που γίνεται στο Δ. Δ. Αναρράχης. Ντυμένος καρναβάλι ο κόσμος της Αναρράχης με την συνοδεία γκάιντας επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού, ευχόμενοι για το νέο έτος

■«ΚΟΚΟΝΕΣ» έθιμο που γίνεται στο Δ. Δ. Εμπορίου το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς μέχρι της 23.30. Άνδρες , γυναίκες και παιδιά ντύνονται καρναβάλια και επισκέπτονται τα σπίτια αστειευόμενοι με τους νοικοκυραίους.,

■Στο Δ.Δ. Μηλοχωρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς ανάβει η μεγάλη φωτιά στην Πλατεία για την υποδοχή του νέου έτους, όπου προσφέρονται εδέσματα.

 

Ανήμερα Πρωτοχρονιάς   

■Στο Δ. Δ. του Εμπορίου, ανήμερα Πρωτοχρονιάς από το πρωί ντύνονται καρναβάλια (οι λεγόμενοι ΓΚΕΚΗΔΕΣ στο Εμπόριο) και χορεύουν με γκάιντα και ζουρνάδες παρασύροντας κάθε περαστικό. Το απόγευμα γίνεται παρέλαση αποκριάτικων αρμάτων που σατιρίζουν την επικαιρότητα και δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο καθολικό γλέντι. Η συμμετοχή του κόσμου παρά το τσουχτερό κρύο κάθε χρόνο από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου είναι και το έναυσμα για την συνέχιση αυτού του εθίμου. Στο τέλος της παρέλασης καλείται να συμμετάσχει και ο επισκέπτης χορεύοντας και πίνοντας.

 

    

■Στο Δ. Δ. Φούφα ανήμερα της πρωτοχρονιάς  ντύνονται καρναβάλια  ( οι λεγόμενοι Εσκάριδες) και προσομοιάζοντας τους Μακεδονομάχους χορεύοντας με ζουρνάδες  καλούν  όλο το χωριό και τον κάθε περαστικό στην διασκέδαση , κατά την διάρκεια της ημέρας γίνεται αναπαράσταση του εθίμου της απαγωγής της  νύφης που συμβολίζει τα δεινά που περνούσε ο λαός από τους Τούρκους .

 

Τα Φώτα

■Στο Δ. Δ. Εμπορίου ο αγιασμός των υδάτων γίνεται στα παγωμένα νερά του ποταμού που διασχίζει το χωριό. Επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή έρχονται να παρακολουθήσουν την τελετή. Για το σημείο όπου ρίχνεται ο σταυρός γίνεται μελέτη για την διαμόρφωση του χώρου για την ασφάλεια των επισκεπτών, καθώς η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη.

 

Καθαρά Δευτέρα 

■Στην περιοχή «ΣΤΑΥΡΟΣ» του Δ.Δ. Αναρράχης, γίνεται το παραδοσιακό πέταμα του χαρταετού (διοργανώνεται διαγωνισμός), μοιράζεται φασολάδα, ελιές, χαλβάς, λαγάνες.

■Στο Δ.Δ. Φούφα  γίνεται προσπάθεια αναβίωσης των εθίμων για την ημέρα αυτή στην περιοχή «ΠΑΝΑΓΙΑ» του Δ.Δ. Φούφα

■Στην περιοχή όπου βρίσκεται το Μοναστήρι Αγίας Παρασκευής, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λύγκιστις», προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα.

■Στην περιοχή «ΚΙΤΕΝΤΑΣ» του Δ.Δ. Εμπορίου, υπό την αιγίδα της πρώην Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορίου, οργανώνεται η μάζωξη του κόσμου (κάτοικοι και περαστικοί), μοιράζεται χαλβάς, ελιές, κρασί, και φροντίζουν για την διασκέδαση του κόσμου με παραδοσιακή μουσική και πέταμα χαρταετού.

 

Απόκριες 

■Στα Δ. Δ. Εμπορίου και Αναρράχης το βράδυ των Αποκριών σε κάθε γειτονιά του χωριού, ανάβονται φωτιές με κέθαρα (κέδρα). Από το προηγούμενο βράδυ, κάθε γειτονιά, ξενυχτάει φυλάσσοντας τα κέθαρα χορεύοντας και τραγουδώντας, πίνοντας και τρώγοντας. Ο κόσμος συμμετέχει χορεύοντας γύρω από την φωτιά και τραγουδώντας τα παραδοσιακά αθυρόστομα αποκριάτικα τραγούδια. Η συμμετοχή του κόσμου και σε αυτή την εκδήλωση είναι μεγάλη.

■Στο Δ.Δ .Φούφα ανάβονται φωτιές (Έρλε ) στο βουνό πάνω από τον οικισμό και υπάρχει ανταγωνισμός ποια γειτονία  θα κάνει τη μεγαλύτερη φωτιά, ενώ πολλές φορές προσπαθούν ανταγωνιστικά η μία γειτονιά να κάψει τα ξύλα της άλλης πριν τη καθιερωμένη ώρα του ανάματος .

 

Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο 

Λαϊκό Πανηγύρι: 23/04 - Ανήμερα Αγ. Γεωργίου - Δ.Δ. Αναρράχης. Διοργανώνεται χορός με παραδοσιακές στολές και παραδοσιακές μουσικές στον οποίο προσκαλούνται  όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν.

Θρησκευτική πανήγυρης: 03/05 των Αγίων Τιμόθεου & Λαύρας  στην Εκκλησία του Δ.Δ. Φούφα.

Επέτειος θανάτου Καπετάν Φούφα : 11-05 – στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής στο Δ.Δ. Φούφα, τελείται μνημόσυνο, ακολουθεί πομπή στην κεντρική πλατεία με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μακεδονομάχου, παρέλαση και δεξίωση.

21/05 - Ανήμερα Αγ. Κων/νου & Ελένης - Δ.Δ. Εμπορίου. Στην περιοχή όπου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία, μετά την λειτουργία, μοιράζονται εδέσματα στον κόσμο που εκκλησιάσθηκε.

Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων: 19/05 – Στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Δ.Δ. Αναρράχης, τελείται μνημόσυνο. Ακολουθεί η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στον οικισμό της Κρυόβρυσης, όπου προσφέρονται και ποντιακά παραδοσιακά εδέσματα.

Καστανόδασος: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δ. Δ. Εμπορίου με την επωνυμία αυτή έχουν πλέον καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και σκοπός είναι να γίνουν γνωστές και πέρα από τα όρια του Νομού Κοζάνης. Ο χώρος όπου γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις είναι ένα φυσικό δάσος με καστανιές στο οποίο δεν έχει γίνει καμιά τεχνητή διαμόρφωση του χώρου γιατί η ίδια η φύση έχει φροντίσει γι’ αυτό. Χαρακτηρίζονται από την ποιότητα και από την προσπάθεια των φορέων για την καλύτερη διεξαγωγή τους και διασκέδαση του κόσμου. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στις αρχές ή στα μέσα του Αυγούστου και διαρκούν μία εβδομάδα. Διοργανώνονται βραδιές με παραδοσιακή μουσική, με θέατρο, με μουσική τζαζ ,ροκ κλπ.  με ποιοτική

Γιορτή των κερασιών: κάθε καλοκαίρι (μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου) διοργανώνεται χορός με παραδοσιακή μουσική από το Δ.Δ. του Εμπορίου στην πλατεία του χωριού. Στους επισκέπτες μοιράζονται κεράσια από την τοπική παραγωγή.

Κλείδωνας 24/07: πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Λύγκιστις» του Δ.Δ. Μηλοχωρίου, την 24η Ιουνίου, ανήμερα της γιορτής του Αι Γιάννη. Η γιορτή αρχίζει το βράδυ, με την συμμετοχή γυναικών οι οποίες γεμίζουν με νερό τις στάμνες από τις βρύσες του χωριού, πηγαίνουν στην Πλατεία όπου χορεύουν τραγουδώντας, έχοντας αφήσει στη μέση τις στάμνες τους και η γιορτή συνεχίζεται με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Λαογραφικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και χορού: διοργανώνεται με επιτυχία κάθε καλοκαίρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εμπορίου (στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου) στο Δ.Δ. Εμπορίου, με την συμμετοχή παραδοσιακών συγκροτημάτων από όλο τον ελλαδικό χώρο.

Λαϊκό Πανηγύρι: 25 & 26/07 - Ανήμερα Γ. Παρασκευής – στην περιοχή του Μοναστηρίου Αγίας Παρασκευής στο Δ.Δ Μηλοχωρίου με παράλληλες εκδηλώσεις στην Πλατεία του χωριού.

Συνάντηση ξενιτεμένων: 26/07 Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στο Δ.Δ. Φούφα διοργανώνεται μουσικοχορευτική   βραδιά όπου γίνεται συνάντηση ξενιτεμένων Φουφιωτών από όλα τα μέρη του κόσμου .  

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων ανήμερα της Μεταμορφώσεως (06/08): Στο Δ. Δ. της Άρδασσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αναρράχης, διοργανώνει  βραδιές θεάτρου (υπάρχει θεατρική ομάδα), μουσικής (παραδοσιακής, ελληνικής, κλπ)    

 

15-08 - Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, στην περιοχή όπου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία στο Δ.Δ. Φούφα και στο Δ.Δ. Εμπορίου, μετά την λειτουργία, μοιράζονται εδέσματα στον κόσμο που εκκλησιάσθηκε.

Γιορτή της Πατάτας: διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φούφα (τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη), προσφέροντας στους επισκέπτες φαγητά με βάση την ονομαστή πατάτα του Φούφα.

Γιορτή Αγίας Θέκλας: 24/09 ανήμερα της εορτής μετά την λειτουργία της εκκλησίας, προσφέρονται εδέσματα στην Πλατεία του χωριού.

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής (10-11): Στο Δ.Δ. Εμπορίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εμπορίου, παραμονές της ονομαστικής εορτής του πολιούχου του χωριού, διοργανώνει Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με την συμμετοχή των πιο ονομαστών χορωδιών βυζαντινής μουσικής στην Ελλάδα, δημιουργώντας την ημέρα εκείνη μια επιβλητική ατμόσφαιρα που πλανάται σε όλο το χωριό.

Η πληθώρα των μουσικών συγκροτημάτων (χάλκινα και ποντιακή λύρα) της περιοχής αν και είναι χωρίς μουσική παιδεία, οι περισσότεροι είναι αυτοδίδακτοι, είναι αξιοθαύμαστοι  για την ποιότητα της μουσικής τους.

 

 

Κεντρική Σελίδα Παρουσίαση Ξενώνα Τιμές & Πολιτική Δημοσιεύσεις Οδηγίες Ταξιδιού Επικοινωνία Γνωρίστε μας Τοπικά έθιμα-Εκδηλώσεις Προτάσεις